Murzynek z porzeczkami i galaretką, a w zasadzie murzynek z czekoladą, porzeczkami i galaretką, to moja letnia odmiana tego popularnego ciasta. Odmiana ciekawa i intrygująca. Porzeczki, a szczególnie czarne porzeczki, całkowicie zmieniają smak i charakter ciasta. Sprawiają, że jest świeże i lekkie, takie na lato. A galaretka? Świetnie wpisuje się w schemat ciasta na cieple dni :), a jeśli do tego jest pomarańczowa, to nie potrzeba lepszej rekomendacji, bo pomarańcze i czekolada, to znana i udana spółka.
Zachęcam do wypróbowania ciasta.
Składniki:
- 250 g masła
- 2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 4 kopiaste łyżki kakao
- 50 g koniaku lub innego aromatycznego alkoholu (rum, likier pomarańczowy, inny)
- 2 szklanki mąki
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 50 g gorzkiej, posiekanej czekolady lub bakalie
- szczypta soli
- 1 galaretka pomarańczowa lub inna jasna
- 80 dag porzeczek (mix białych, czerwonych, czarnych)
Wykonanie:
Przygotować owoce – umyć, obrać, wysuszyć.
Galaretkę rozpuścić w 250-300 ml wrzątku.
Masło, cukier, wodę i kakao zagotować. Odlać pół szklanki powstałego płynu. Przestudzić. Dodać żółtka, przesianą razem z proszkiem do pieczenia mąkę, koniak i czekoladę lub przesypane lekko mąką ziemniaczaną bakalie. Ubić pianę ze szczyptą soli i dodać ją, delikatnie mieszając, do masy. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką prostokątnej formy. Posypać połową owoców. Piec ok. 45 min (do suchego patyczka) w temperaturze 180 – 190 °C. Po wystudzeniu posypać pozostałymi porzeczkami i zalać tężejącą galaretką. Zostawić do zastygnięcia. Można podawać z odlanym płynem czekoladowym.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne ciasta i babeczki na bazie murzynka: