Piernik z jabłkami

I powoli zbliżają się święta. To ostatni czas na zrobienie piernika dojrzewającego (przepis TU lub TU) . Mój już dojrzewa. Gdy go robiłam, w całym domu unosił się aromat miodu i korzeni. Nagle wszystkim zamarzył się piernik, taki już natychmiast. Szybkim piernikiem jest piernik siostry Anastazji, ale ten z jabłkami jest równie błyskawiczny. Długo zachowuje świeżość, mało tego z dnia na dzień jest lepszy.  Jabłka są niewyczuwalne, ale nadają ciastu wilgoci. Jeśli miałabym wybierać z dwóch, wybrałabym ten!

Przepis z “Biblioteczki Poradnika Domowego – Przepisy Czytelników”.

piernik z jabłkami_piernik błyskawiczny_ciasto korzenne_ciasto z owocami_ciasto z miodem

Składniki:

  • 250 g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • płaska łyżeczka sody
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 rozgotowane i ostudzone jabłka
  • 4 jajka
  • przyprawa do piernika
  • szczypta soli
  • dodatki: polewa czekoladowa lub lukier + bakalie

Wykonanie:

Masło rozpuścić, przestudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Do masła dodać, kolejno jajka i pozostałe składniki (mieszankę mączną, cukier, miód, jabłka, przyprawę do piernika, sól) cały czas mieszając. Ciasto przełożyć do posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką podłużnej foremki (40 X 11 cm). Wstawić do nagrzanego do 180 °C piekarnika i upiec do suchego patyczka (ok. 45 minut). Upieczony piernik wystudzić na kratce. Zimny polukrować lub polać polewą czekoladową i posypać bakaliami.

Znajdź mnie na fb.

Postaw mi kawę.

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się. Podoba Ci się moja praca, możesz postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.