Z cyklu wielkanocne zabawy kulinarne – jajka czekoladowe faszerowane delikatnym musem czekoladowo-pistacjowym. Przygotowanie musu – to pestka. Największą trudność sprawia przekrojenie jajka czekoladowego, tak by go nie pokruszyć. Ale gra warta jest świeczki, jajka zabawnie wyglądają i wyśmienicie smakują. A ile radości sprawiają dzieciom…Usłyszałam nawet komplement “ciociu, smakują lepiej niż kinder bueno”.
Przepis z blogu “Food, styling, photography”.
Składniki:
- 15 jajek czekoladowych
- 150 g białej czekolady
- 240 ml kremówki
- 50 ml soku pomarańczowego
- 50 g drobno posiekanych pistacji + odrobina na posypanie jajek
- 1,5 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Czubek każdego jajka ściąć za pomocą gorącego, suchego, ostrego noża. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Sok pomarańczowy mocno podgrzać, rozpuścić w nim żelatynę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej sok z żelatyną i posiekane pistacje. Śmietanę ubić, połączyć delikatnie z masą czekoladową i za pomocą dekoratora napełniać jajka. Wierzch posypać pistacjami.
Znajdź mnie na fb.
Jajka dodaję do akcji “Wielkanocne smaki”.
Inne wielkanocne zabawy kulinarne: