Misiankowa szarlotka

Kwaśne, cynamonowo-cytrusowe jabłka, otulone kruchym ciastem – oto szarlotka misiankowa, mój ulubiony jabłecznik. I choć kawiarnię Misiankową znam tylko z gazet, lubię ją właśnie za to ciasto.

Przepis z „Atlasu Kulinarnego Lata”.

misiankowa szarlotka_ciasto z owocami_jabłecznik

Składniki:

  • 500 g maki
  • 100 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 kg jabłek (renety lub inne kwaśne)
  • cukier
  • cynamon
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 białko
  • puder do oprószenia ciasta

misiankowa szarlotka_ciasto z owocami_jabłecznik

Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać puder, zimne masło i posiekać na proszek. Dodać żółtka i śmietanę – zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na dwie godziny. 

Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, posypać do smaku cukrem, cynamonem, skórką cytrynową, przykryć i odstawić na dwie godziny.

Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć do tortownicy o średnicy 28 cm. Nakłuć widelcem, posmarować roztrzepanym białkiem. Tak przygotowane ciasto wstawić do rozgrzanego do 200 °C piekarnika na 10-15 minut, do momentu aż ciasto nabierze jasnego, słomkowego koloru. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Na podpieczone spód położyć jabłka wydrążeniem na dól, przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem i piec ok. godziny w 180 °C.

Przestudzoną szarlotkę oprószyć cukrem pudrem. Można jeść z lodami śmietankowymi lub bitą śmietaną, ale moim zdaniem najlepsza jest tylko z pudrem.

Znajdź mnie na fb.

Inne jesienne dania:

Odrywany chlebek ziołowo-czosnkowy_chleb drożdżowy_pieczywo_chleb domowy  jabłecznik dla gości_ciasto z owocami_szarlotka  krem imbirowo-rumowy do kawy_kogiel-mogiel  Babeczki śliwkowo-pomarańczowe_ciasto z owocami_ciasto ucierane   

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *