Farfalle z tuńczykiem

Farfalle z tuńczykiem to danie z cyklu „Nie mam czasu”. Przygotowanie trwa zaledwie tyle, ile ugotowanie makaronu. W sytuacjach awaryjnych jest niezastąpione.

Przepis Macieja Kuronia (odrobinę zmieniony).

farfalle z tuńczykiem_makaron z tuńczykiem_błyskawiczne dania

Składniki:

  • 400 g makaronu (farfalle)
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (duże kawałki)
  • 1 puszka tuńczyka w oleju (duże kawałki)
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml słodkiej śmietanki (18 %)
  • 5- 10 dag startego na drobnej tarce parmezanu lub innego twardego sera
  • świeża bazylia

Wykonanie:

Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek zmiażdżyć. Łyżkę – dwie oleju z tuńczyka wlać na patelnię, dodać cebulę, podsmażyć. Do cebuli dodać osączone ryby, czosnek, podgrzać, wlać śmietankę. Całość zestawić z ognia, dodać część sera.

Ugotowany, odcedzony makaron przełożyć do sosu, wymieszać. Wyłożyć na ogrzany półmisek, posypać resztą sera i bazylią.

Prawda, że błyskawiczne?

 Znajdź mnie na fb.

Inne dania dla zapracowanych (lub leniwych):

Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne  kokosanki_ciasteczka kokosowe_błyskawiczne wypieki  sznycle z indyka z rozmarynem_dania błyskawiczne_dania z drobiu_dania na lato  ciasto maślankowo-morelowe_ciasto olejowe_ciasto z owocami_dania błyskawiczne

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *