Farfalle z tuńczykiem to danie z cyklu “Nie mam czasu”. Przygotowanie trwa zaledwie tyle, ile ugotowanie makaronu. W sytuacjach awaryjnych jest niezastąpione.
Przepis Macieja Kuronia (odrobinę zmieniony).
Składniki:
- 400 g makaronu (farfalle)
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (duże kawałki)
- 1 puszka tuńczyka w oleju (duże kawałki)
- 1 mała cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 200 ml słodkiej śmietanki (18 %)
- 5- 10 dag startego na drobnej tarce parmezanu lub innego twardego sera
- świeża bazylia
Wykonanie:
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek zmiażdżyć. Łyżkę – dwie oleju z tuńczyka wlać na patelnię, dodać cebulę, podsmażyć. Do cebuli dodać osączone ryby, czosnek, podgrzać, wlać śmietankę. Całość zestawić z ognia, dodać część sera.
Ugotowany, odcedzony makaron przełożyć do sosu, wymieszać. Wyłożyć na ogrzany półmisek, posypać resztą sera i bazylią.
Prawda, że błyskawiczne?
Znajdź mnie na fb.
Inne dania dla zapracowanych (lub leniwych):