Żar leje się z nieba. Jak tu gotować? Coś szybkiego i w miarę lekkiego. Mix warzyw na parze, do tego sos jogurtowy, surowa papryka. A co do nich? Może penne z cukinią i kurczakiem? Danie błyskawiczne, przygotowanie trwa tyle, ile ugotowanie makaronu. Do dzieła.
Aha, ten makaron to wspomnienie pewnych wakacji. Odtworzyłam danie zjedzone w restauracji.

Składniki:
- 300 g penne
 - 1 duża, podwójna pierś kurczaka
 - mała cukinia
 - 3 – 4 łyżeczki pieprzu zielonego marynowanego
 - 200 ml słodkiej śmietanki
 - 2 ząbki czosnku
 - sól
 - pieprz
 - natka pietruszki (ew. koperek) do posypania
 - oliwa lub olej do smażenia
 

Wykonanie:
Makaron ugotować. Pierś obrać ze skóry, pokroić w kostkę, osolić, popieprzyć i usmażyć. Cukinię pokroić w plastry, czosnek przecisnąć przez praskę, oddać obydwa składniki pod koniec smażenia do kurczaka. Wlać śmietankę, dołożyć zielony pieprz i osączony makaron. Wymieszać, posypać natką. Gotowe.
Prawda, że błyskawiczne?
Uwaga:
*pieprz marynowany nadaje charakterystycznego smaku, dlatego warto go dodać, nawet jeśli nie przepadamy za tym składnikiem.
Smacznego 🙂




