Penne z cukinią i kurczakiem

Żar leje się z nieba. Jak tu gotować? Coś szybkiego i w miarę lekkiego. Mix warzyw na parze, do tego sos jogurtowy, surowa papryka. A co do nich? Może penne z cukinią i kurczakiem? Danie błyskawiczne, przygotowanie trwa tyle, ile ugotowanie makaronu. Do dzieła.

Aha, ten makaron to wspomnienie pewnych wakacji. Odtworzyłam danie zjedzone w restauracji.

Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne

Składniki:

  • 300 g penne
  • 1 duża, podwójna pierś kurczaka
  • mała cukinia
  • 3 – 4 łyżeczki pieprzu zielonego marynowanego
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki (ew. koperek) do posypania
  • oliwa lub olej do smażenia

Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne

Wykonanie:

Makaron ugotować. Pierś obrać ze skóry, pokroić w kostkę, osolić, popieprzyć i usmażyć. Cukinię pokroić w plastry, czosnek przecisnąć przez praskę, oddać obydwa składniki pod koniec smażenia do kurczaka. Wlać śmietankę, dołożyć zielony pieprz i osączony makaron. Wymieszać, posypać natką. Gotowe.

Prawda, że błyskawiczne?

Uwaga:

*pieprz marynowany nadaje charakterystycznego smaku, dlatego warto go dodać, nawet jeśli nie przepadamy za tym składnikiem.

Smacznego 🙂

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.