Zimny, orzeźwiający napój (?), drink (?) na upały. Słodycz ananasa połączona z pikantnym smakiem imbiru, przełamana półwytrawnym winem, lekki napój (?). Oj, trzeba uważać.
Sprawdza się na przyjęciach w ogrodzie, na tarasie, czy balkonie.
Składniki:
- 1 ananas
- 2 piwa imbirowe
- sok wyciśnięty z cytryny
- 1 wino musujące półwytrawne lub wytrawne (można zastąpić winem bez bąbelków)
- ew. woda gazowana
- ew. syrop ananasowy (jeśli lubimy bardzo słodkie napoje)
- kilka listków melisy
Wykonanie:
Ananasa pokroić w kostkę, przełożyć do szklanej wazy, dodać sok z cytryny i ew. syrop ananasowy. Odstawić do lodówki na pół godziny. Dodać wino, piwo, melisę i uzupełnić wodą. Podawać od razu.
Przepis z książki “Leksykon 1444 napojów mieszanych” Petera Bohrmanna (zmodyfikowany).
Bowl dodaję do akcji “Ananas”.
Znajdź mnie na fb.
Inne domowe mikstury alkoholowe: