Jeśli walentynki, to deser z afrodyzjakiem. Mój torcik biały puch ma czekoladowo – ciasteczkowy spód i delikatną, puszystą, czekoladową masę, czyli idealnie pasuje do charakteru święta. Ciasto łatwe i szybkie (!) bez pieczenia, nie tylko na walentynki, ale też na urodziny, imieniny, karnawał, do niedzielnej kawy.
Składniki spodu:
- 300 g herbatników
- 125 g masła
- 100 g mlecznej czekolady
Składniki masy:
- 600 ml schłodzonej śmietany 36 %
- 3 białe czekolady (300 g)
- 2 łyżki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
- ozdoby (może to być starta czekolada lub pralinki kokosowe, patyczki czekoladowe, drobne owoce, inne)
- ew. bezy jako środkowa warstwa ciasta
Wykonanie:
Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Herbatniki zmiksować na proszek. Czekoladę mleczną i masło rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzoną dodać do herbatników. Dociskając, wyłożyć masą dno tortownicy.
Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając ok 100 ml śmietanki. Żelatynę podgrzać cały czas mieszając (nie gotować!). Czekoladę i żelatynę połączyć.
Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem. Do ubitej dodać czekoladę z żelatyną. Masę przełożyć na ciasteczkowy spód, wyrównać powierzchnię, ozdobić. Wybierając opcję z bezami, masę dzielę na pól i pomiędzy jedną a drugą układam bezy (najlepiej domowe).
Chłodzić w lodówce ok. 2 godziny.
Przepis z TEJ strony.
Znajdź mnie na fb.
Inne torciki bez pieczenia: