Karnawałowa sałatka – kolorowa, nietypowa, zaskakująca, smaczna. Pięknie przenikają się smaki słodki-słony-kwaśny.
Składniki:
- 1 pojedyncza pierś kaczki
- 1/2 główki sałaty rzymskiej
- 1 duża pomarańcza
- 1/2 słoiczka wiśni w occie *
- 1 batat + odrobina oliwy do posmarowania cząstek batata
- sól, pieprz, majeranek
Sos:
- 1 łyżka oliwy (najlepiej ostrej)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kaczkę natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Przykryć i zostawić w lodówce na 1-2 godziny (u mnie stało całą noc). Rozgrzać patelnię i na suchą położyć pierś (skórą do patelni). Piec do wytopienia tłuszczu, zlać zostawiając odrobinę i usmażyć drugą stronę kaczki. Ostudzić.
Batat ugotować (ok. 20 minut). Obrać ze skóry, pokroić na części, lekko posmarować oliwą i upiec na patelni grillowej.
Pomarańczę obrać, pokroić w poprzek na plasterki, dalej każdy plasterek na pół.
Sałatę umyć, osuszyć, oderwać grubsze kawałki.
Wiśnie osączyć.
Do słoiczka włożyć: czosnek przeciśnięty przez praskę, dodać sól, pieprz, olej, sok z cytryny. Zamknąć i dobrze wstrząsnąć, do uzyskania gładkiej emulsji.
Wszystkie składniki sałatki, poczynając od sałaty, ułożyć na dużym płaskim talerzu i polać sosem.
Do sałatki można podać grzanki, wino (czerwone).
*robiłam wersję z pomidorami koktajlowymi i kto wie, czy nie jest lepsza
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne sałatki z mięsem: