Całuski – ciastka o zapachu świąt, beztroski i przyjaźni. Po upieczeniu i wystudzeniu twarde, w wilgotnym pomieszczeniu miękną i stają się fantastyczne.
Składniki:
- 25 dag miodu
- 5 dag masła
- 1 czubata łyżka przyprawy piernikowej
- 50 dag mąki
- 1 łyżeczka sody
- 2 jajka
- 20 dag cukru pudru
Wykonanie:
Miód, masło i przyprawę piernikową podgrzać w garnku prawie do wrzenia. Przestudzić. Mąkę i sodę przesiać, dodać jajka, puder i masę miodową. Dobrze wyrobić. Można ciasto schodzić, ale można od razu wałkować partiami i wykrawać okrągłe ciasteczka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C do lekkiego zrumienienia (8-10 minut). Zdejmować z blaszki po chwili (zdejmowane od razu mogą się kruszyć). Studzić na kratce.
Zimne można polukrować.
Najlepsze po 2-3 dniach, ale bardzo długo zachowują świeżość. W wilgotnym pomieszczeniu miękną.
Rady:
*Nie wałkować ciastek za cienko, lepsze są grubsze (3-5 mm).
**Do ciasta można dodać startą skórkę pomarańczową, wtedy nabierają nowego zaskakującego smaku.
***Można też dodać więcej masła (8 dag), ale wtedy nabierają charakteru ciastek kruchych.
****Do lukru można dodać odrobinę kropli miętowych.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Postaw mi kawę.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się. Podoba Ci się moja praca, możesz postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!
Inne przepisy na pierniczki na Boże Narodzenie:
Naprawdę podoba mi się twój szablon wp, skąd go pobrałeś? Z góry dziękuję!
WordPress szablony