Planujecie przyjęcie? To jest właśnie idealna przystawka. Po pierwsze smaczna, po drugie może mieć wiele wariantów (z szynką, z łososiem, wegetariańska) i zaskakująco wygląda. A co to jest? To taki sernik na słono przekładany plackami szpinakowymi, połączenie przepisu na roladę ze szpinaku z recepturą na roladki z cukinii, a pomysł z bloga “Gotuj z Cukiereczkiem”.
Składniki:
- 6 jajek
- łyżka masła
- 450 g mrożonego szpinaku lub 900 g świeżego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Nadzienie:
- 4 serki kremowe (po 130 g)
- 4 plastry wędzonej szynki (lub łososia czy oliwki)
- 4-5 suszonych pomidorów z oliwy lub oleju
- łyżka posiekanego oregano
- łyżka posiekanej bazylii
- ew. łyżka kaparów
Wykonanie:
Szpinak przełożyć na patelnię z łyżką masła smażąc rozmrozić i odparować. Doprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Wystudzić, zmiksować na gładką masę.
Formę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia. Papier posmarować masłem i posypać delikatnie mąką (posypuję mąką ryżową).
Nastawić piekarnik na 180 °C.
Jajka ubić ze szczyptą soli na jasną puszystą masę (muszą kilkakrotnie zwiększyć objętość i stać się gęste). Dodać powoli szpinak, wymieszać, wylać na przygotowaną blachę, wyrównać i piec 15-20 minut.
Wystudzić, zdjąć papier, odkroić nierówne końcówki i pokroić placek na 3 prostokąty (w poprzek ciasta).
Serki wymieszać z ziołami. Odłożyć 1/3. Do pozostałej części dodać drobno pokrojone suszone pomidory i ew. posiekane kapary. Połową serka z pomidorami posmarować pierwszy płat ciasta, położyć szynkę (lub łososia w wersji z rybą, ew. oliwki), przykryć drugim płatem i powtórzyć operację. Wierzch i boki posmarować odłożoną częścią serka bez pomidorów. Ozdobić listkami ziół, kwiatkami ziół.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne przystawki: