Mazurek dla dorosłych, z dużą porcją rumu. Niesamowicie bogaty, bo i śliwki, i kajmak, i czekolada.
Mazurek jest bezglutenowy.
Owsiany spód:
- 20 dag płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)
- 10 dag cukru pudru
- 3 jajka
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki masa
- 1/2 łyżeczki sody
- łyżeczka ekstraktu migdałowego
Płatki zrumienić na patelni. Trzeba uważać, by nie przypalić płatków, najlepiej mieszać od czasu do czasu. Ostudzić, połowę zmielić. Całość wymieszać z mlekiem i sodą.
Żółtka utrzeć z cukrem i masłem. Połączyć z płatkami i ekstraktem migdałowym.
Ubić pianę ze szczyptą soli, wymieszać delikatnie z masą. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15-20 minut w 190 °C (do zrumienienia).
Wierzch:
- 2 garście śliwek suszonych
- słoik powideł
- 1 puszka kajmaku (u mnie Gostyń)
- 2 czekolady (u mnie mleczne z dodatkiem gorzkiej)
- rum do namoczenia śliwek
- 4-6 łyżek kremówki do rozpuszczenia czekolady
- dowolne ozdoby (u mnie biała czekolada, jajka czekoladowe, pistacje i zajączek wielkanocny)
Śliwki umyć, osuszyć i namoczyć w rumie (najlepiej 12 godzin lub dłużej). Pokroić w paski, wymieszać z powidłami i rumem pozostałym z moczenia śliwek (ilość rumu do smaku). Na wystudzony spód położyć powidła ze śliwkami, na to kajmak, dalej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Gdy czekolada zastygnie, ozdobić.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
W tle mazurek kajmakowy na spodzie jaglanym.