Proste, błyskawiczne i niesamowicie smaczne ciasto czekoladowe z kasztanami. Ciasto bezglutenowe, mięsiste, w stylu ciast brownie. Do niego czapa bitej śmietany i owoce.
Z “Moich wypieków” (zmodyfikowany).
Składniki (w temperaturze pokojowej):
- 415 g puree kasztanowego
- 125 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub łyżka cukru waniliowego)
- 1 łyżka aromatycznego alkoholu (rum, brandy, whisky)
- 6 jajek
- 250 g czekolady deserowej
- 50 g drobnego cukru
- 25 g cukru trzcinowego
Dodatki:
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 zagęstnik do śmietany (opcjonalnie, jeśli ciasta nie zjadamy na raz)
- dowolne owoce (lub owoce w syropie, u mnie z aronią w rumie).
Wykonanie:
Przygotować tortownicę o średnicy 23 cm – posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik włączyć na 180 °C.
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić.
Masło utrzeć z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Ubijając dodać po jednym żółtka, alkohol, puree, ekstrakt waniliowy i przestudzoną czekoladę.
Białka ubić z drobnym cukrem na lśniącą masę. Dodać partiami do masy czekoladowo-kasztanowej, delikatnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok. 40-45 minut. Ciasto wyrośnie, po wyjęciu opadnie. Gdy wystygnie, we wgłębienie włożyć ubitą śmietanę z cukrem pudrem (i ew. zagęstnikiem). Wierzch udekorować owocami.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne ciasta czekoladowe: