Pasztet z białej fasoli z cebulką i suszonymi śliwkami, doprawiony ziołami i przyprawami korzennymi.
Składniki:
- 2 szklanki białej, suchej fasoli
- 1 cebula (lub 2 szalotki)
- garść suszonych śliwek
- 1-2 ząbki czosnku
- 60 ml oleju
- 5 łyżek zmielonego siemienia lnianego
- przyprawy: majeranek (2 łyżeczki), cząber (1 łyżeczka), tymianek (1 łyżeczka), suszony imbir (1 płaska łyżeczka), świeżo starta gałka muszkatołowa, sól, pieprz
- przyprawy do gotowania fasoli: po łyżeczce: majeranek, bazylia, kminek, suszony czosnek, listek laurowy, kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
Wykonanie:
Fasolę umyć i moczyć przez noc. Wodę z moczenia odlać, wlać do fasoli nową wodę, dodać przyprawy do gotowania fasoli. Ugotować. Nie solić!
Cebulę pokroić, czosnek posiekać razem i podsmażyć na łyżce-dwóch oleju.
Śliwki pokroić w kostkę.
Miękką fasolę, olej, siemię, cebulę i czosnek zmiksować na gładką masę. Dodać przyprawy i ponownie zmiksować. Dodać pokojone śliwki i wymieszać. Masę przełożyć do posmarowanej olejem keksówki. Piec w 190 °C 40-50 minut. Zostawić w foremce do całkowitego wystudzenia. Tak jak każdy pasztet, najlepiej smakuje z chrzanem, musztardą, rzodkiewkami, kiszonymi ogórkami, pomidorami, ….
*moczenie, gotowanie z przyprawami zmniejsza właściwości gazotwórcze fasoli
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne pasztety wegetariańskie:
1 thoughts on “Pasztet z fasoli ze śliwkami”