Drożdżowa babka marchewkowa

Wilgotna babka drożdżowa marchewkowa z cudowną polewą z białej czekolady i pomarańczy. Piękny kolor, cytrusowy smak i ta polewa! Na podwieczorek z filiżanką kawy lub herbaty, a jeszcze lepiej z kubkiem mleka.

Drożdżowa babka marchewkowa
Drożdżowa babka marchewkowa

Składniki drożdżowej babki marchewkowej:

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki
  • 30 dag startej na drobnych oczkach marchewki
  • 21 dag cukru
  • 125 ml mleka
  • 12 dag masła
  • 3 jajka
  • 2 dag drożdży
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • szczypta soli

Polewa:

  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 2 łyżki śmietanki
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy

Inne:

  • jajka czekoladowe
  • listki
  • inne ozdoby

Jak zrobić drożdżową babkę marchewkową?

Ciasto. Drożdże rozmieszać z mlekiem, dodać marchewkę, szklankę mąki, jajka, wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie, dodać rozpuszczone masło, pozostałą mąkę, cukier, skórkę i dokładnie wyrobić. Przełożyć do posmarowanej masłem i wysypanej bułką formy (do połowy wysokości foremki), odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie, piec w 180 stopniach C ok. 1 godziny. Wystudzić na kratce.

Polewa. Do garnka wrzucić połamaną czekoladę, śmietanę i skórkę pomarańczową i rozpuścić na parze. Polać babkę. Dowolnie udekorować.

Drożdżowa babka marchewkowa
Drożdżowa babka marchewkowa

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

drukuj

2 thoughts on “Drożdżowa babka marchewkowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.