Trufle czekoladowo-kawowe

Wytrawne czekoladowo-kawowe trufle z dodatkiem aromatycznego rumu. Prosty, szybki, ale jednocześnie elegancki deser. Polecam 🙂

Praliny czekoladowo-kawowe z rumem
Trufle czekoladowo-kawowe

Składniki trufli czekoladowo-kawowych:

  • 250 g mascarpone
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej, wymieszana w łyżce wody i wystudzona
  • 1-2 łyżki rumu
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich

Polewa:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju
Praliny czekoladowo-kawowe
Trufle czekoladowo-kawowe

Jak zrobić trufle czekoladowo-kawowe?

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Mascarpone krótko zmiksować z kawą i rumem, dodać przestudzoną czekoladę. Wymieszać, dodać orzechy i ponownie wymieszać. Z masy formować niewielkie kulki i zanurzać w polewie czekoladowej. Układać na papierze do pieczenia i zostawić do stężenia. Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i delikatnie przestudzić.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

drukuj

2 thoughts on “Trufle czekoladowo-kawowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.