Tort na dobry początek roku. Biszkopt z orzechów włoskich przełożony kremem kajmakowym i dżemem z czarnych porzeczek, do tego wykończenie z chrupki orzechowej. Dżem porzeczkowy można zastąpić dżemem/żelką malinową, można też delikatnie skropić blaty orzechowe likierem orzechowym. Tort jest na prawdę wyjątkowy 🙂
Składniki biszkoptu orzechowego:
(składniki w temperaturze pokojowej)
- 200 g orzechów włoskich
- 7 jajek (M)
- 200 g cukru
- 1/2 szklanki mąki owsianej (można zastąpić pszenną)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Składniki kremu kajmakowego:
- 510 g kajmaku (puszka)
- 250 g mascarpone
- 250 g kremówki schłodzonej
- 10 g żelatyny
- 40 ml wody
- szczypta soli
Chrupka orzechowa:
- 100 g orzechów
- 90 g cukru
- 2 łyżki wody
- szczypta soli
Dodatki:
- dżem z czarnych porzeczek (lub malinowy, morelowy)
- orzechy
- patyczki cukrowe, czekoladowe
- inne
Jak zrobić tort orzechowy z krem kajmakowym?
Biszkopt orzechowy. Przygotować formę o średnicy 24 cm – wyłożyć dno papierem do pieczenia (tylko dno). Nie smarować formy tłuszczem. Orzechy zmielić (mielę za pomocą malaksera, ale trzeba uważać żeby nie powstało masło). Piekarnik włączyć na 170 stopni C. Orzechy wymieszać z mąkami. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dalej ubijając dodawać łyżka po łyżce cukier. Ubijać całość do momentu rozpuszczenia cukru. Masa musi być gładka i lśniąca, a grudki cukru niewyczuwalne. Zmniejszyć obroty miksera do minimum, dodać po kolei żółtka. Wyłączyć mikser dodać orzechy wymieszane z mąkami i delikatnie wymieszać (tak, by nie popsuć struktury białek). Przełożyć do tortownicy i piec w rozgranym piekarniku do 170 stopni C ok. 40 minut. Wystudzić w foremce. Zimny wyjąć z foremki, przedtem okroić ostrym nożem.
Krem. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na 10-15 minut. W mikrofali lub w garnku podgrzać do rozpuszczenia. Nie gotować! (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Lekko przestudzić, ale żelatyna nie powinna być zimna. Kajmak wymieszać z mascarpone, dodać szczyptę soli. Śmietanę ubić, ale nie na twardą masę. Do żelatyny dodać łyżkę masy z kajmakiem, wymieszać, potem drugą i ponownie wymieszać. Teraz tak rozmieszaną żelatynę dodać do kajmaku, dobrze rozmieszać, a potem, delikatnie mieszając, dodać partiami śmietanę. Gotowe! Masą przekładać ciasta, torty, babeczki i zostawić do stężenia.
Chrupka orzechowa. Papier do pieczenia posmarować olejem. Cukier i wodę rozpuścić na patelni. Gdy masa zacznie nabierać złocistego koloru, dodać orzechy. Wymieszać, przełożyć na papier, rozprowadzić i zostawić do wystudzenia. Zimne orzechy posiekać.
Składanie. Biszkopt przekroić na 3 równe części. Krem podzielić na 3 części. Na środek patery/talerza, na którym będzie stał tort, nałożyć kleks kremu. Dzięki temu zabiegowi tort nie będzie się przesuwał. Składać tort według wzoru: biszkopt – dżem porzeczkowy – krem – biszkopt – krem – biszkopt. Wierzch i boki posmarować trzecią częścią kremu. Boki posypać chrupką orzechową, wierzch ozdobić orzechami (można karmelizowanymi), czekoladą lub w inny sposób.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.