Mazurek truflowy na makowym spodzie

Najbardziej kontrowersyjny z moich mazurków. Bez cukru, bez mąki, bez tłuszczu i na dodatek kolor niewiosenny, bo czarny. Ale oczywiście jest słodki, bo słodzą daktyle, rodzynki, amaretto, powidła, tłuszcz też jest, tyle że z orzechów czy migdałów, mąki nie ma, ale w zastępstwie jest kasza. Czarny kolor ożywiają dodatki – jajka marcepanowe, bratki i zielone listki. Mazurek dla wielbicieli maku i trufli.

Mazurek makowo-truflowy
Mazurek makowo-truflowy

Inne moje mazurki można znaleźć TU.

Składniki spodu makowego:

  • 200 g mielonego maku
  • 100 g kaszy gryczanej białej lub jaglanej
  • 2-3 łyżki powideł
  • 2-3 łyżki amaretto
  • 2-3 łyżki rodzynek
  • 3-4 łyżki drobno posiekanych daktyli
  • 2-3 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
  • ew. do smaku cynamon lub imbir

Składniki masy truflowej:

  • 1 pełen kubek wypestkowanych daktyli
  • 1 kubek mielonych orzechów lub migdałów
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki mocnego i aromatycznego rumu

Dodatki:

  • patyczki czekoladowe
  • jajka marcepanowe (lub marcepan i czekolada czy cynamon do zrobienia jajek)
  • 1 tabliczka czekolady (u mnie gorzka lub deserowa)
  • bratki, zielone listki melisy

Jak zrobić mazurek truflowy na spodzie makowym?

Makowy spód. Kaszę ugotować i ostudzić. Zmiksować razem mak, kaszę, powidła, skórkę i amaretto. Gdyby masa okazała się za gęsta, dodać dodatkowo powideł lub amaretto. Pod koniec miksowania wsypać rodzynki i daktyle. Warto zostawić malutkie kawałki bakalii i nie miksować całości na gładki krem. Z masy formować placek z rantem w kształcie jajka. Do środka włożyć masę truflową. Rant ozdobić rozpuszczoną 1/2 tabliczki czekolady (w kąpieli wodnej), wierzch startą czekoladą, jajkami marcepanowymi, patyczkami, a tuż przed podaniem listami melisy i bratkami.

Masa truflowa. Daktyle namoczyć w gorącej wodzie (świeże nie wymagają moczenia). Zmiksować razem z migdałami/orzechami, kakao i rumem na gładką masę, jeśli masa jest za gęsta można dodać wody z moczenia daktyli lub rumu. Gotową przełożyć na przygotowany spód i wyrównać.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Mazurek makowo-truflowy
Mazurek makowo-truflowy
drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.