Jakiś czas temu zamieściłam na blogu przepis na tartą różę. I tak zastanawiam się, kto z niego skorzysta? Dużo zachodu, a do czego tego użyć? Wprawdzie pisałam, że do kremu, lemoniady, bułeczek, trufli, ale to takie niekonkretne…A oto coś namacalnego – torcik bezowy z różanym kremem mascarpone i malinami. Zachwyca zapachem i smakiem no i tak słodko wygląda :).
Składniki blatu bezowego:
- 1/2 szklanki białek
- 1 szklanka drobnego cukru
- łyżeczka soku cytrynowego
- szczypta soli
Składniki kremu różanego:
- 250 g mascarpone
- 200 g kwaśnej kremówki
- 3 łyżki musu z płatków róży (przepis TU)
Dodatki:
- 250 g malin
- listki melisy lub mięty
- ew. cukier różany do oprószenia
Wykonanie:
Blaty bezowe. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 24 cm.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Dodać sok, wymieszać i przełożyć na narysowany okrąg. Suszyć w 100 °C przez 3 godziny lub dłużej (do momentu aż beza będzie krucha i chrupiąca). Pozostawić w otwartym piekarniku do wystudzenia. Zwykle suszenie rozkładam na dwa dni. Najpierw włączam piekarnik na 2 godziny, zostawiam blaty w uchylonym piekarniku na noc i następnego dnia dosuszam. I zwykle suszę trzy blaty na raz, a potem wykorzystuje do różnych ciast, deserów, tortów.
Krem. Zmiksować mascarpone, kremówkę i mus różany na gęsty krem.
Składanie. Owoce umyć, osuszyć.
Na tortownicy położyć kleks kremu (dzięki temu tort nie będzie się przesuwał), blat bezowy, krem i owoce. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Tuż przed podaniem ozdobić melisą i ew. oprószyć cukrem różanym.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne torty bezowe na lato: