Kto powiedział, że babki muszą pojawiać się tylko na Wielkanoc? U nas babka karnawałowa – puszysta, z rodzynkami i pierzynką z cukru pudru.
Dal wszystkich wielbicieli babek i babeczek ;).
Z “Biblioteczki Poradnika Domowego. Przepisy Czytelników – Ciasta i Ciasteczka”.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego (domowego)
- 250 g miękkiego masła
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku z cytryny
- szklanka rodzynek + odrobina mąki ziemniaczanej do ich otoczenia
- cukier puder do oprószenia babki
Wykonanie:
Przygotować formę do babki z kominem – posmarować masłem i posypać bułką tartą.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Połączyć z miękkim masłem, dodać sok z cytryny.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Do mąki z masłem dodać 3-4 łyżki masy jajecznej wymieszać. Dalej dodawać jajka z cukrem w trzech częściach za każdym razem delikatnie (acz dokładnie) mieszając.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piec ok. godziny (lub do suchego patyczka).
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.