Okruszki ciastek, migdałów i czekolady zlepione masłem i powidłami – moje kartofelki, okruszynki, trufelki, bajaderki. Dodany alkohol zaostrza ich smak, a posypki zmieniają charakter.
Pyszne kuleczki na jeden kęs do świątecznej kawy. I choć to moja propozycja bożonarodzeniowa, mogą być wspaniałym deserem sylwestrowym (szczególnie wtedy, gdy zostanie po świętach drożdżówka czy biszkopt).
Składniki:
- 25 dag pokruszonego ciasta (u mnie biszkopt jasny i z dodatkiem kakao) lub pokruszone herbatniki
- 5 dag mielonych migdałów
- 6 dag startej czekolady (u mnie gorzka)
- 2 pełne łyżki powideł
- 3 łyżki miękkiego masła
- 3 łyżki amaretto (lub mocnego rumu)
- ew. 2 łyżki pudru (do smaku)
- posypki (wiórki czekoladowe, cukier różany, cukier puder z wanilią, cukier cynamonowy, inne)
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. Formować małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze). Otaczać w posypkach. Schłodzić (najlepiej zostawić na noc w lodówce).
Znajdź mnie na fb.
Inne trufelki, okruszynki, bajaderki: