Pieguski to ciasteczka pełnoziarniste z masłem orzechowym i bakaliami. Przypominają wyglądem znane ciasteczka, stąd nazwa. A dlaczego Sowy? Przepis pochodzi z blogu “Zdrowa kuchnia Sowy”.
Składniki:
- 100 g masła
- 200 g masła orzechowego (najlepiej domowe, u mnie z kawałkami czekolady)
- 130 g brązowego cukru
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka sody
- 2 jajka
- 100 g bakalii (rodzynki, żurawina, migdały, orzechy)
Wykonanie:
Przygotować bakalie, umyć osuszyć, pokroić na małe cząstki. Masła utrzeć z cukrem, dodać (po jednym) jajka. Następnie, cały czas ucierając, mąkę wymieszaną z płatkami, i sodą. Na koniec dodać bakalie, dobrze wymieszać. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 °C 15 – 20 minut.
Znajdź mnie na fb.
Inne drobiazgi: