Babka piaskowa, ucierana, jaglana z migdałami, bez mąki pszennej. Zrobiłam ją w wersji cytrynowej, ale równie pyszna jest wersja migdałowa. W babce wyczuwalne są grudki migdałów, dla nas to zaleta :). I jeszcze jedna informacja, ciasto długo zachowuje świeżość i lepiej smakuje na 2-3 dzień :).
Składniki (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):
- 100 g mąki jaglanej
- 100 g mielonych migdałów
- 5 dag maki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy)
- 150 g masła
- 150 g cukru pudru
- 4 jajka
- skórka i sok z cytryny (lub , w wersji migdałowej, 2 pełne łyżki kwaśnej śmietany i kilka kropli ekstraktu migdałowego)
- szczypta soli
- cukier puder do oprószenia ciasta (lub polewa z białej czekolady)
Wykonanie:
Mąkę jaglaną, ziemniaczaną, mielone migdały i proszek do pieczenia wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch (masa powinna być jasna i puszysta, trochę to trwa). Do utartego masła dodawać po jednym żółtku, po każdym dokładnie ucierając. Do masy jajeczno-maślanej dodać stopniowo mąkę, sok i skórkę z cytryny (lub ekstrakt i śmietanę, w zależności od wersji).
Ubić na sztywno pianę ze szczyptą soli i dodać ją partiami (najlepiej na trzy razy) do surowego ciasta. Po każdej partii dokładnie mieszając.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C 40-60 minut, do suchego patyczka – trzeba koniecznie sprawdzić. Czas pieczenia zależy od piekarnika i od foremki, w mojej, bez komina, piekłam babkę dłużej. Do pieczenia tej babki polecam foremkę z kominem.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.