Dutch baby z kurkami to wytrawna odsłona klasycznego pieczonego naleśnika. Złociste, chrupiące brzegi otulają delikatny środek, na którym lądują maślane kurki z nutą tymianku i czosnku. Całość dopełnić może kleks kwaśnej śmietany lub burrata i koniecznie świeżo zmielony pieprz.
Dutch baby z kurkami to danie efektowne, a przy tym proste do wykonania. Idealne na weekendowe śniadanie, lekki obiad lub kolację.

Składniki pieczonego naleśnika z kurkami:
- 2/3 szklanki mąki pszennej lub owsianej*
- 2/3 szklanki mleka
- 4 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżka masła
Nadzienie:
- 200-300 g oczyszczonych kurek
- 1 ząbek czosnku
- listki oberwane z gałązki tymianku
- 1 łyżka masła
- pieprz, sól
- do podania kwaśna śmietana, burrata, posiekana natka
Jak zrobić pieczony naleśnik z kurkami?
Patelnię (taka, którą można wstawić do piekarnika) o średnicy 24 cm wstawić do piekarnika i włączyć piekarnik na 220 stopni C. Gdy piekarnik będzie rozgrzany, włożyć na patelnię łyżkę masła i jeszcze, dosłownie na chwilę, wstawić do piekarnika.
W czasie, gdy naczynie rozgrzewa się, przygotować kurki. Rozgrzać patelnie i usmażyć kurki (odparować wodę), pod koniec pieczenia dodać przeciśnięty prze praskę czosnek, tymianek. Całość doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.
Jajka, mąkę, mleko, sól włożyć do miski i lekko ubić trzepaczką. Masę omletową wlać na rozgrzaną patelnie, tą rozgrzaną w piekarniku. Na wierzchu ułożyć kurki**. Wstawić do piekarnika na 25 minut*. Naleśnik bardzo wyrasta, potem środek opada. Podawać gorący, można ze śmietaną, burratą, posypany natką.
*Naleśnik z mąką pszenną należy piec krócej 18-20 minut.
**W wersji II można kurki położyć po upieczeniu naleśnika.
***danie jest bezglutenowe pod warunkiem użycia mąki owsianej bezglutenowej
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!
