W innych czasach napisałbym – babeczki drożdżowe do koszka wielkanocnego, ale dziś…to po prostu babeczki wielkanocne. Puszyste, nadziewane czekoladą i oprószone kruszonką. Wspaniałe. Zniewalająco pachnące, no i ta niespodzianka w postaci kostki czekolady. Najlepsze pierwszego dnia, ale i następnego dnia, choć nie są już tak świeże, są bardzo dobre.
Składniki babeczek drożdżowych z czekoladą i kruszonką:
- 350 g mąki
- 60 g cukru pudru
- 100 ml letniego mleka
- 50 g rozpuszczonego, letniego masła
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- 2 dag drożdży
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 12 kostek czekolady
- jajko do posmarowania babeczek
- kruszonka: 50 g mąki, 50 g cukru, 30 g masła, szczypta soli
Jak zrobić babeczki drożdżowe z czekoladą i kruszonką?
Na początek zaczyn, czyli drożdże rozmieszać z odrobiną cukru, poczekać aż się rozpuszczą, dodać łyżkę mąki i 2 łyżki mleka, rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut, by zaczyn wzburzył się.
Gdy zaczyn rośnie, rozpuścić masło, podgrzać mleko, przesiać mąkę. Do wyrośniętego zaczynu dodać mąkę, letnie mleko, jajka, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli. Całość wymieszać, gdy składniki dobrze połączą się dodać letnie masło. Całość dobrze wyrobić, do otrzymania gładkiego, elastycznego ciasta. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
W czasie gdy rośnie ciasto przygotować formę do muffinek – posmarować masłem, połamać czekoladę na kostki, połączyć składniki kruszonki (rozetrzeć w palcach do otrzymania okruchów).
Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie i podzielić na 12 części. Z każdej części formować placuszek, wkładać na środek czekoladę, zalepiać i układać w foremkach zlepieniem na dół. Ponownie odstawić bułeczki na 15-20 minut w ciepłe miejsce, do napuszenia. Po ww czasie posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kruszonką i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 20-25 minut do zezłocenia.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.