Babeczki piaskowe (bezglutenowe)

Z miłości do piaskowców – babeczki piaskowe z limonką. Bardzo delikatne, takie biszkoptowe, z wyraźnym smakiem limonki. Dodatkowa zaleta – ciasteczka są bezglutenowe :). babeczki piaskowe z limonką_babeczki bezglutenowe_ciasto ucierane Składniki (na 14-15 babeczek):
  • 180 g miękkiego masła
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 180 g drobnego cukru
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki jaglanej (lub zwykłej pszennej)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 1 łyżka startej skórki z limonek (sparzonych i wyszorowanych; najlepiej bio)
  • sok z 1,5 limonki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej, proszek bezglutenowy)
  • szczypta soli
Wykonanie: Przygotować foremki (posmarować masłem i wyspać mąką). Włączyć piekarnik na 180 °C. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dodawać po jednym jajka, przesypując łyżką mieszanki mącznej. Po każdej porcji starannie ucierając. Na koniec dodać sok, skórkę, sól i resztę mąki. Ciasto przełożyć do foremek. Piec 25-30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wystawić z piekarnika. Zostawić w foremkach na 10-15 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce. Babeczki w przekroju można zobaczyć TU.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!
drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.