Z miłości do piaskowców – babeczki piaskowe z limonką. Bardzo delikatne, takie biszkoptowe, z wyraźnym smakiem limonki. Dodatkowa zaleta – ciasteczka są bezglutenowe :).
Składniki (na 14-15 babeczek):
- 180 g miękkiego masła
- 4 jajka w temperaturze pokojowej
- 180 g drobnego cukru
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki jaglanej (lub zwykłej pszennej)
- 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
- 1 łyżka startej skórki z limonek (sparzonych i wyszorowanych; najlepiej bio)
- sok z 1,5 limonki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej, proszek bezglutenowy)
- szczypta soli
Wykonanie:
Przygotować foremki (posmarować masłem i wyspać mąką).
Włączyć piekarnik na 180 °C.
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę.
Dodawać po jednym jajka, przesypując łyżką mieszanki mącznej. Po każdej porcji starannie ucierając. Na koniec dodać sok, skórkę, sól i resztę mąki.
Ciasto przełożyć do foremek.
Piec 25-30 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu wystawić z piekarnika. Zostawić w foremkach na 10-15 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Babeczki w przekroju można zobaczyć
TU.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!