Kruche pierożki z makiem

Kruche pierożki z makiem to moja mniej oczywista propozycja pierogów na wigilijny stół.

kruche pierożki z makiem_pierogi pieczone z makiem_pierogi krucho-drożdżowe_pierogi na Wigilię

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 20 dag masła
  • 4 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 1/2 – 3/4 szklanki mleka
  • łyżeczka cukru
  • sól (łyżeczka lub mniej)

Nadzienie i dodatki:

  • puszka masy makowe (lepiej domowa) – 85 dag
  • żółtko rozmieszane z łyżką śmietanki do posmarowania pierożków
  • gruby lub perłowy cukier do posypania

Przepis na kruche pierożki z makiem:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Ciasto, zawinięte szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie.

Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać nadzienie i lepić pierożki. Położyć na tacy do pieczenia, posmarować żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posypać grubym cukrem. Piec w rozgrzanym do 200-220 °C piekarniku na złoto. 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

kruche pierozki z makiem_pierogi pieczone_pierogi krucho-drożdżowe_pierogi na Wigilię

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.