Zapiekanka serowo-jaglana z jabłkami

Prosta, jesienna zapiekanka z twarogiem, kaszą jaglana i jabłkami. Puszysta i delikatna, taka na podwieczorek, kolację lub słodkie drugie danie.

Na podstawie przepisu z “Moich wypieków”.

zapiekanka serowo-jaglana z jabłkami_zpiekanka z kaszą jaglaną_zapiekanka serowa_słodki obiad

 Składniki:

  • 300 g zmielonego twarogu
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 1/3 szklanki suchej kaszy)
  • 100 ml kremówki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki proszku budyniowego waniliowego lub śmietankowego (w wersji bezglutenowej, bezglutenowy)
  • szczypta soli
  • 2 jabłka

Wykonanie:

Ugotować kaszę jaglaną (TU – jak ugotować kaszę jaglaną). Foremkę do tarty o średnicy 25 cm posmarować masłem. Jabłka obrać i pokroić na cząstki. Twaróg, śmietanę, kaszę (zimną), cukier, żółtka – wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać delikatnie do masy serowej. Przełożyć do przygotowanej foremki, na wierzchu położyć cząstki jabłek. Piec w 190 °C ok. 30 minut.

Upieczoną zapiekankę oprószyć cukrem pudrem lub cynamonem.

Zapiekanka jest pyszna i na zimno, i na gorąco.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.