Babka z krówkami i polewą kajmakową

Pyszna, wilgotna babka z kawałkami krówek w środku. Przepięknie pachnie ajerkoniakiem. Pokrywa ją lśniąca, przesłodka polewa kajmakowa o pięknym karmelowym kolorze. Muszę napisać, że na tą babkę uparłam się. Piekłam ją trzykrotnie, aż w końcu wyszła, udała się, upiekła fantastycznie i jest pyszna. Pierwsza próba była nieudana, bo krówki były zbyt miękkie i opadły na dno. Próba druga – zbyt krótko piekłam i część babki opadła. Generalnie na tej próbie powinnam skończyć, ale babka była pyszna, więc próbowałam dalej. Trzecia próba – jest, w końcu udało się :). Przepis z “Mojego ciasta”.

babka z krówkami i ajerkoniakiem_babka ucierana z polewą kajmakową_babka na Wielkanoc

Składniki:
  • 200 g miękkiego masła
  • 260 g mąki + łyżka do posypania krówek
  • 180 g cukru
  • 5 jajek w temperaturze pokojowej
  • 125 ml ajerkoniaku
  • 150-200 g twardych (!) krówek
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Składniki polewy kajmakowej:
  • 100 ml śmietany 30 %
  • 100 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego
Wykonanie: Krówki pokroić na części i przesypać łyżką mąki. Foremkę z kominem posmarować masłem i posypać tartą bułką lub mąką. Piekarnik włączyć na 180 °C. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Masło z cukrem utrzeć na puch (aż masa będzie biała i puszysta). Dodawać po jednym jajku przesypując łyżką mąki. Za każdym razem dokładnie ucierając. Wlać, ciągle miksując, ajerkoniak i dodać resztę mąki. Dodać krówki i delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremki, wygładzić i piec ok. godziny do suchego patyczka (przepis podstawowy podawał 40 minut, ale moja babka po tym czasie była surowa; piekłam ją ponad godzinę). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, a z foremki po jakiś czasie (nie od razu, może po 20-30 minutach). Śmietanę , cukier i masło przeznaczone na polewę gotować, ciągle mieszając (!), aż zgęstnieje. Przestudzoną babkę polać ciepłą polewą. Smacznego :). Znajdź mnie na fb.

babka z krówkami i ajerkoniakiem_babka ucierana z polewą kajmakową_babka na Wielkanoc

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!
drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.