Sernik papieski

Sernik na kruchym cieście, tradycyjny, raczej zbity, wyraźnie pomarańczowy. Wierzch przykrywa kruszonka.

Dlaczego sernik nosi nazwę papieski? Nie mam pojęcia, ale w sam raz wpisuje się w czas nadchodzących uroczystości.

Ciasto mamy Heleny (z jakiegoś wycinka prasowego).

sernik papieski_sernik na kruchym spodzie_sernik tradycyjny_sernik pomarańczowy

Składniki ciasta:

  • 3 szklanki mąki
  • 25 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka

Składniki masy:

  • 1 kg potrójnie zmielonego, tłustego sera białego
  • 25 dag masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 8 żółtek
  • 2 białka
  • 1,5 budyniu śmietankowego lub waniliowego (moim zdaniem wystarczy jeden)
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • rodzynki
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • szczypta soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta posiekać i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Po ww. czasie odłożyć 1/3 ciasta, pozostałą częścią wyłożyć dno i zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 ° na jasnozłoty kolor. Wystudzić.

Ser, masło, puder, żółtka, budyń, skórkę otartą z pomarańczy włożyć do malaksera i miksując połączyć. Do masy serowej dodać ubite ze szczyptą soli białka, kandyzowaną skórkę pomarańczową i rodzynki. Całość lekko i delikatnie wymieszać. Przelać do foremki z ciastem. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach odłożone ciasto. Piec w temperaturze 170 °C ok 1 godziny.

Schłodzić. Wierzch można posypać pudrem.

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.